lørdag den 26. oktober 2013

Frugtsalat med mælkefri kokosvaniljecreme

Når det er weekend synes jeg det er skønt med lidt 'hygge'mad, så har jeg tid, bikser jeg som regel et eller andet sammen, bare til M og mig.
Da jeg var barn fik vi ofte frugtsalat eller 'abemad', når det var blandet med hakkede stykker chokolade og flødeskum - og det fik jeg enormt lyst til i dag.
Råcremen har aldrig været en del af den tradition, men jeg synes det ser så lækkert ud, så jeg lavede i dag en mælkefri version med kokos og den er bare SÅ lækker! Giver lige sødme og den cremede konsistens til frugtsalaten, så den bliver endnu mere uimodståelig end den er i forvejen. Det vækker samtidig så mange minder, så man går næsten helt i barndom igen :)


kokos kokoscreme mælkefri vanilje råcreme



Frugtsalat med kokosvaniljecreme


Frugtsalaten kan du selvfølgelig variere efter hvad du kan li', men til denne brugte jeg 1 blomme, 1 pære, 1 banan, 1 kiwi og 2 clementiner. Det passede lige til M og mig.

Kokosvaniljecreme

2 tsk vaniljesukker
1 tsk flormelis
4 pasteuriserede æggeblommer
kokosmælk 17% - den faste del af en dåse (når kokosmælk opbevares koldt, skiller den i en vandig og en fast del)

Bland æggeblomer, flormelis og vaniljesukker i en skål, og rør det godt sammen. Tilsæt den kolde kokosmælken, husk at det kun skal være den faste del!
Mix det hele med en håndmikser eller piskeris til der ikke længere er kokosklumper og til det er blevet lidt luftigt.

Server med frugtsalaten og drys evt. med lidt mørk mælkefri chokolade.


kokos kokoscreme mælkefri råcreme

torsdag den 24. oktober 2013

'live with passion' i efteråret

I dag er bare en rigtig mig dag. Jeg er så heldig at have fri i dag efter en lang arbejdsdag og natarbejde, ikke have nogen planer overhovedet og så kommer M tidligt hjem fra arbejde.
Jeg har startet dagen med at lave mig en stor kop soya-cappucino i en af vores nye kopper, som vi købte med hjem fra Miami, og sat mig i sofaen med et blad jeg købte i lufthavnen på vej hjem. Kopperne er i forskellig farve og har hver lidt tekst på, som inspiration til livet/hverdagen og alle giver de mig et smil læben - dagens kop blev 'live with passion', hvilket er præcis hvad jeg har tænkt mig at gøre i dag. Ren afslapning, lave lige præcis det jeg har lyst til og bare nyde det. Jeg var så heldig at have en lille 70% mørk chokolade rest liggende, så i dagens anledning kom der også lidt revet chokolade på, mmmm! M og jeg har ellers aftalt at nedsætte sukker og kulhydrat forbruget efter vores ferie, hvor vi begge synes at det blev lidt for usundt - det skal der selvfølgelig også være plads til når man har ferie.. Men vi har hungret og glædet os til de lækre efterårsgrøntsager, og så har M givet mig en udfordring - alle de søde sager jeg går og får lyst til at lave hele tiden, skal jeg lave i en grov/sundere udgave med fuldkorn og mindre sukker - og jeg glæder mig til at tage udfordringen op :)
Men hvad angår chokolade, så prøver jeg ofte at forklare M at chokolade ikke er så usundt, når det er rigtig mørk chokolade, og rent faktisk har mange gavnlige effekter - men han griner bare lidt af mig når jeg siger det :)



soyamælk kaffe


I bladet var der nogle lækre opskrifter til efteråret. Jeg afprøvede forleden denne med butternut squash -så lækkert, og en ret som rigtig giver varmen i det grå vejr, både på grund af smagen, da den er en lille smule spicy og så på grund af farven, som bare er så flot!


efterår gryderet kylling butternut squash græskar mælkefri


Efterårsgryde med kylling og butternut squash


4 pers.

500g kyllingbryst
1/2 tsk salt
1,5 tsk rapsolie
1 lille løg, hakket
2 tsk karry
1/4 tsk cayennepeber
1 tsk kardemomme
1 spsk tomatpuré
1 dåse kokosmælk, light
500 g butternut squash uden skal og kerner
1 dl rosiner
1 æble
1/2 dl græskarkerner

Kylling: skær kyllingbrystene i strimler og krydr dem med salt. Steg dem i en sautépande med 0,5tsk rapsolie til de er gennemstegt. Tag kyllingestrimlerne op og læg dem til side.

Sauce: I samme sautépande opvarmes resten af rapolie og det hakkede løg svitses til det begynder at blive blødt. Tilsæt karry, kardemomme, cayennepeber og tomatpuré og bland det godt sammen. Tilsæt kokosmælken og rør godt.

Butternut squash: skær græskaret i mindre terninger og tilsæt dem i saucen. Lad retten simre i ca. 15min til græskarret er mørt, må stadig gerne have lidt bid.
Tilsæt kyllingen og lad denne varme op igen i saucen.

Fjerne kernehuset fra æblet og skær det i mindre stykker. Tilsæt æble og rosiner til retten.
Bland det hele godt og drys med ristede græskarkerner inden servering.
Server retten alene eller med fuldkornsris til.

onsdag den 23. oktober 2013

Mandelmælk - den flydende marcipan

Jeg ved ikke om du har det lige som mig, men når det kommer til mad er jeg ret eventyrlysten og er altid klar på at smage nye ting. Anderledes er det dog med drikkevarer... særligt varme drikkevarer.. Når jeg først har fundet noget jeg synes er godt, så har jeg en tildens til at hænge fast i det og ikke bryde ud af comfort zonen. Jeg kan i lang tid være ubeslutsom omkring hvad jeg skal bestille på en café og ender som regel med at bestille det samme som jeg altid gør - en cafe latte hvis de har soyamælk og det er koldt, en iced latte på soyamælk hvis det er varmt, og begge dele gerne to-go, så jeg kan gå en tur imens. Se what your coffee says about you - Det passer faktisk meget godt ;)

Jeg køber som regel soyamælk, men der skal da også afprøves nye ting en gang i mellem.
Mandelmælk har været på markedet et stykke tid, men i mit lokale supermarked dukkede den først op da Naturli' for nylig lanceret en mandelmælk. Da jeg er ret stor fan af mandler, synes jeg det lyder super lækkert at kunne få dem i flydende form og det er det heldigvis også :)

mandelmælk

Duften af mandelmælk er som marcipan, og hvad jeg endnu har brugt den til, får også et lille twist af marcipan, så det bliver hurtigt lidt dessert agtigt, hvilket kun er en positiv ting.
Mandelmælken er lækker både varm og kold, men skummet på en cafe latte får en lidt sjov konsistens når det bliver koldt. Mælken er rigtig lækker at bruge til morgengrød og jeg kan forestille mig at det er endnu bedre når brugt til kager og lignende, særligt hvis det er med chokolade - det er i hvert noget jeg glæder mig til at afprøve.
Kan kun anbefales!

Hav en god dag allesammen :)




tirsdag den 22. oktober 2013

Smoothie med kiwi, æble, ingefær og mynte - mælkefri

Smoothie er og bliver bare en super lækker og frisk snack, som jeg aldrig bliver træt af! En rigtig humør (og ofte også en immun-) booster!
Jeg er stor fan af frugt - de smukke farver, former og en skøn smag. Særligt de mere eksotiske frugter, som nogle gange kan se helt giftige ud, er jo bare for lækre!
Så hvorfor ikke blande al den lækkerhed sammen, mose den til uigenkendelighed og drikke det med sugerør, som i sig selv bare er lidt hyggeligt? :)

Det der med at tage billeder i kunstigt lys, er bare ikke nemt, eller noget som fremhæver farverne særligt flot, men jeg håber at du kan få en god fornemmelse af det alligevel ;)


smoothie kiwi mynte ingefær mandelmælk mælkefri


Smoothie med kiwi, æble, ingefær og mynte


1-2 glas - alt efter størrelse

1 kiwi uden skræl
1/2 banan
1 æble uden skræl og kernehus
1,5 dl mandelmælk
1 kubikcentimeter frisk ingefær, uden skræl
1 lille håndfuld frisk mynte

Mix alle ingredienserne i en blender, til der ikke er klumper, og hæld på glas.


smoothie kiwi mynte ingefær mandelmælk mælkefri

mandag den 21. oktober 2013

Broccolisalat med butternutsquash, hasselnødder og frisk mynte

Jeg elsker at rejse - og denne gang var ingen undtagelse! Har haft en fantastisk tur med M og vi har virkelig bare nydt at være sammen - var lige sådan en ferie vi trængte til :)

Vi besøgte en aften en cubansk restaurant og fik på denne ene aften en oplevelse, som vi aldrig glemmer. Tjeneren var enormt underholdende og med på en god joke fra start, maden var helt fantastisk og så anderledes end hvad vi før har smagt og stedet sin egen lille cubanske oase, meget hyggeligt og gav mig næsten følelsen af at være en del af en familie.
Vi blev selvfølgelig nødt til at gå tilbage den sidste aften inden vi rejste hjem og blev her mødt af samme tjener, som både huskede os og hvad vi bestilte ved vores tidligere besøg. Jeg har sidenhen fundet opskrifter på de retter vi fik og bliver simplethen nød til at prøve at lave det selv herhjemme ;)



Men lige så meget som vi holder af at være ude i store verden, så glæder vi os ofte til at komme hjem når vi på hjemrejsedagen er ved at pakke sammen. Denne gang savnede vi mest af alt at stå sammen i køkkenet og selv lave lige den mad vi havde lyst til. Jeg har på ferien fået en masse inspiration, ikke bare cubansk, men meget andet, som jeg glæder mig til at prøve det af og dele det med jer :) Særligt påvirket af hallowen, som amerikanerne allerede er ved at pynte op til, så er jeg gået i græskar-mode og tænker græskar ind i alt for tiden.

Mine elskede forældre var så søde at overraske os i lufthavnen og køre os hjem - så dagen i går stod på hygge med familien og en konstant kamp med mig selv, om ikke at overgive mig til mit overhængende jetlag. Så jeg begav mig meget træt en tur i Føtex og så hjem i køkkenet og hygge - resultatet blev denne broccolisalat med butternutsquash, mynte og hasselnødder, som er lige skøn alene til frokost med et godt stykke brød, som den er som tilbehør til aftensmaden.


broccoli salat butternutsquash mælkefri


Broccolisalat med butternutsquash, hasselnødder og mynte

250 g butternutsquash - uden kernehus og skrald
1/4 dl olivenolie
salt og peber

1 lille hoved broccoli - ca. 175g
50g hasselnødder
1 håndfuld frisk mynteblade

2dl soyayoghurt
1 spsk finthakket skalotteløg
4 spsk olivenolie
1 spsk rørsukker
saft og skal af 1/2 økologisk citron
salt og peber

Rens butternutsquashen for kerner og skrald, således at du har 250g rent 'kød' tilbage. Skær 'køddet' i små stykker og vend det med olivenolie og salt og peber. Spred stykkerne ud på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 150 grader i 10-15min, så det bliver mere mørt, men stadig har bid - lad græskarret køle af.
Skyl i mellemtiden broccoli, del den i små buketter og blanchér dem i let saltet vand. Hæld buketterne i et dørslag og lad dem køle af.
Rist hasselnødderne på en tør pande og hak dem groft. Skyl myntebladene, og tør dem inden de hakkes groft.
Bland nødder og mynte, med soyayoghurt, skalotteløg, olivenolie, rørsukker og citron (både saft og skal). Smag det hele til med salt og peber.
Vend broccoli buketterne og den bagte butternutsquash med dressingen.

Velbekomme!
broccoli salat butternutsquash

fredag den 11. oktober 2013

Ferie og müslibar med nødder, æble og chokolade - mælkefri

Det meste af dagen i dag har stået på udvælgelse af tøj og at pakke, til vi tager på ferie i nat. Om mindre end 12 timer sidder vi i flyveren mod 30 graders varme, nye oplevelser og ren 'os' tid i Miami!
Vi elsker at rejse og glæder os enormt til at komme afsted. Jeg er dog altid noget skeptisk overfor maden, når vi er ude i den store verden. Mange gange handler det mest om at det kan være svært at gøre sig forståelig og forklare, at man egentlig bare vil vide om maden er fri for mælkeprodukter... men det lykkes jo som regel.
Denne gang er det så noget bedre når vi rejser til et engelsk sproget land, så jeg er optimistisk og glæder mig til nye kulinariske oplevelser og mon ikke noget af det kommer på bloggen når vi kommer hjem? ;)

Når vi rejser har jeg altid en lille madpakke med, særligt når det gælder flyveture, så jeg er sikker på at jeg kan få et eller andet at spise undervejs. I dag har jeg derfor bagt müslibarer og bare fordi det er ferie, så er der også kommet chokolade på nogen af dem - man skal vel have lov at blive lidt forkælet når nu man er på ferie, ik? :)

Jeg har haft lidt kig på den 'klistrede' del af Frk. Andersens müslibarer fra bloggen God mad og søde sager, hvor de er lavet med peanutbutter - jeg elsker peanutbutter! Lækkert, frækt og så fantastisk anderledes! Ved at bruge peanutbutter kommer man også nemt udenom smør, som mange gange bruges til at binde ingredienserne sammen i en müslibar.
Jeg har brugt Frk. Andersens version som inspiration til at binde ingredienserne sammen og lavet et mix af nødder, havregryn og tørrede æblestykker... og så lige lidt chokolade :)

müslibar chokolade nødder

Müslibar

20-30stk

200g havregryn
50g mandler
50g solsikkekerne
50g hasselnødder
50g pecannødder
50g tørrede æbletern fra Urtekram

150g peanutbutter - creamy og uden mælk
150g flydende honning

1,5dl kogende vand

evt. mørk mælkefri chokolade

Hak nødderne groft og bland dem med de øvrige tørre ingredienser en skål.
Varm peanutbutter og honning i en gryde, til det blive flydende og tilsæt herefter vandet - rør godt til blandingen er glat og ensartet. Sørg for at røre hele tiden, så det ikke brænder på. Hæld den varme blanding i skålen og mix alle ingredienserne godt. 
Fordel blandingen på en bageplade med bagepapir - saml det i en firkant, hvor højden er cirka 1,5cm over det hele. 


Sæt bagepladen i midten af en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 30min.
Lad det hele køle af og skær herefter massen ud i 2x5cm stykker.  

Skal müslibarerne være ekstra hyggelige, så smelt en mælkefri mørk chokolade over vandbad og dyb müslibarerne heri, så bunden og halvvejs op af siderne er dækket af chokolade - så lækkert og lige prikken over i'et ;)

müslibar chokolade nødder

Nu vil jeg og dermed også bloggen tage på ferie! Hav en god efterårsferie - vi ses om en uge :)

torsdag den 10. oktober 2013

Hjemmelavet mælkefri grøn pesto.. og noget med fisk, pasta og tomater

Pesto er en ting som det mange gange har ærgret mig at jeg ikke kunne købe færdiglavet eller spise på restaurant, da nærmest alle produkter indeholde ost. Det er godt nok en langtidslagret ost, som mange laktoseintolerante godt kan tåle, pga. det meget lave indhold af laktose som er tilbage efter lagringen.
Så jeg har selv lavet en grøn pesto og det er faktisk ret simpelt at lave en pesto, som er uden ost og det smager bare ti gange bedre, når man selv har stået der og brugt tid på at hakke alle ingredienserne fint og kombineret ingredienserne som man helst selv vil have dem.
Er du ikke til at stå i køkkenet og lave det hele fra bunden kan jeg anbefale at købe Urtekram's pesto - de har lavet både en grøn og rød pesto uden ost, som smager rigtig godt!
Her har du min opskrift på grøn pesto, sådan som jeg synes den er bedst :)

mælkefri grøn pesto

Pesto

Giver 1 lille glas pesto

3 store håndfulde frisk basilikum blade
1 fed hvidløg
1 lille håndfuld pinjekerner
4-5 spsk olivenolie
1 spsk solsikkeolie
skvat citronsaft

Skyl og tør basilikummen. Fin et et skærebræt og en god skarp kniv og begynd at hak basilikum og hvidløg. Pinjekernerne varmes lidt på en tør pande- de skal ikke tage farve. Når basilikum og hvidløg er relativt fint hakket, tilsættes pinjekernerne - hak videre. Når det hele er så fint hakket at det kan samles i en klump, er du færdig med at hakke - det tager ca. 15-20min at hakke alle ingredienserne.
Put blanding i en lille skål og hæld olivenolie, solsikkeolie og citron over, så det dækker pestoblandingen. Lad pestoen stå køligt til den skal bruges.
Bland den nu sammen og tilsæt en lille smule salt- Så er den klar til brug.

Basilikum og hvidløg hakkes


Færdig hakket pestoblanding - jeg kan godt lide at der stadig er lidt at 'bide' i



Jeg brugte i går pestoen til en pasta med pesto, serveret med regnbueørred og hjemmetørrede semi-dried tomater.


grøn pesto

Regnbueørredfilet med pesto pasta og semi-dried tomater

Til 2 personer skal du bruge

Semi-dried tomater

ca. 200g cherry tomater - jeg brugte cherry-størrelse blommetomater
olivenolie
salt
tørret oregano

Fisk

2 regnbueørredfileter med skind
lidt olivenolie
salt og peber

Pasta

ca. 250g tørrede fuldkornsmuslingepasta
1 portion pesto - som beskrevet ovenfor

De semi-dried tomater er nemme at lave, men det tager lidt tid, så dem skal du starte med.
Skær cherrytomater (antallet alt efter hvor mange du vil lave, de kan jo sagtens gemmes til dage efter) i kvarter, med lidt olivenolie, salt og oregano på. Indstil ovnen på varmluft 75 grader og tør tomaterne til du synes de har den rigtige konsistens - tager 1-2 timer at få dem semi-dried.

Læg ørredfileterne i en sautérpande med skind siden nedad og steg dem i lidt olivenolie under låg i 15-20min, til fisken er gennemstegt. Fileterne skal ikke vendes. Krydr med salt og peber.

Kog imellemtiden pasten efter anvisningen på pakken. Når pastaen er aldente hældes vandet fra og den varme pasta blandes med pesto og semi-dried tomater.

Server det hele med det samme, med lidt rucola - Velbekomme :)


onsdag den 9. oktober 2013

Æbletrifli med kokosvaniljeflødeskum

Efter at have lavet æblemos forleden blev jeg simpelthen nødt til også at lave æbletrifli i går! Jeg har længe kigget på en æbletrifli på Frimad.dk som er gluten, sukker og laktosefri - og den ser bare så lækker ud!
Men da jeg har lidt af en sød tand, som jo skal plejes, så jeg har lavet en anderledes granola og æblemos, som hverken er gluten eller sukkerfri, men selvfølgelig uden mælk.

I går lavede jeg æbletriflien bare til kæresten og jeg, fordi det lige skulle være lidt ekstra hyggeligt :)

Æbletrifli er nem at lave og smager fantastisk, så kunne nemt blive serveret som dessert næste gang vi får gæster :) Både æblemos og granola kan laves dagen før den skal bruges, så skal triflien bare lægges sammen inden servering.

æble trifli kokosflødeskum


Æbletrifli med kokosvaniljeflødeskum

Opskriften her er til min. 4 personer. Dette afhænger meget af hvilke glas triflien serveres i.

Granola

50g kokosmel
100g ruggryn
75g rosiner
100 g rørsukker
100g pecannødder

Bland alle ingredienserne sammen og rist det på en pande til sukkeret er smeltet. Sørg for at røre jævnligt så det ikke brænder på. Fordel granolaen på et fad og lad den køle helt af.

Æblemos 

En portion æblemos ( af 1kg æbler) med vanilje og rørsukker - opskriften finder du her: æblemos

Kokosflødeskum

400ml kokosfløde
2tsk vaniljesukker
3spsk citronsaft

Anvend kokosfløden køleskabskold, og bland med vaniljesukker og citron inden du pisker skummet.

Læg skiftevis granola og æblemos i et glas, start med granola og slut med æblemos. Top med kokosvaniljeflødeskum og pynt med lidt granola.

Alternativt, server den uden 'flødeskum' eller med soyaflødeskum - læs evt. mit indlæg om mælkefrie alternativer til flødeskum.

æble trifli kokosflødeskum



tirsdag den 8. oktober 2013

Flødeskum uden mælkeprodukter

Hvad bruger du som alternativ til flødeskum? Jeg må indrømme at jeg har prøvet at undgå ting hvor der skulle bruges flødeskum... Varm kakao for eksempel, er blevet til en kop te når jeg er på café og fødselsdagslagkagen er lavet om til noget der mere ligner en marcipan iglo set udefra, frem for klassiskeren med flødeskum på kanten, hvis den overhovedet har været på menuen til fødselsdage.
Men der findes nu nogle alternativer, både en baseret på soya og en kokos - begge produkter har jeg fundet i SuperBest, men mon ikke der er flere helsekost forretninger der også har dem? ;)


Soyaflødeskum på en soyashake


soya flødeskumSoya flødeskum på dåse fra Soyatoo er praktisk at tage med hvis man skal ud, men den er efter min mening for sød - man kan godt smage at det er soya, men sukkeret overtager. Konsistensen er som mange andre ting på dåse, meget luftig, men holder ikke formen ret længe. Så tænker du at bruge den i varm kakao eller på en kage, og der er udseendet/præsentationen der er betydning, så sørg for at servere det med det samme! Ellers bliver det gerne flydende og findes ikke der hvor man havde tænkt det skulle være. Men ser fint ud til en start ;)

Soyatoo har også lavet en soyacreme som kan piskes, men denne har jeg hverken prøvet eller set i butikker, så kan desværre ikke fortælle hvordan den er, men må da prøves - du kan købe begge produkter fra Soyatoo på hjemmesiden www.veganic.dk.


kokos flødeskumJeg fandt for nylig kokosfløde fra Kara i en SuperBest i nordsjælland, som kan piskes ligesom almindelig fløde. Da jeg testede det, synes jeg ikke at det blev skummet, men konsistensen som fast flødeskum var der bestemt! Hvis den piskes med lidt citron og vaniljesukker, smager den super godt! Kokos gør den rigtig lækker og anderledes, og 'fløde'skummet føles ikke helt så tungt og fedt, som almindelig fløde. 
Pakkerne er kun på 200ml, hvilket ikke giver ret meget kokosflødeskum, men har du alligevel noget til overs kan det praktisk nok fryses, når det er pisket. 
Produktet er ret dyrt - men det smager virkelig godt :)
Du kan læse mere om det her, Kara eller Soyatoo's udgave på www.veganic.dk

kokosflødeskum på æbledessert

Alternativt kan man lave kokosflødeskum selv, ved bare at købe en fed kokosmælk på dåse. På Frimad.dk har Ane, som er forfatter bag denne fantastiske side, skrevet hvordan man kan lave kokosflødeskum selv. 
Kokosmælk på dåse, skiller mellem en fast og vandig form når den opbevares koldt. På den måde kan man få fat på den faste fede del og bruge den på samme måde som med kokosfløden - i bund og grund tror jeg faktisk det er det samme, bare hvor man har pakket den faste del for sig. Fedtprocenten i kokosfløden er på 25%, hvilket er lidt højere end den sædvanlige kokosmælk man kan købe.
Den her version med selv at lave 'fløden' ud fra kokosmælk, har jeg ikke afprøvet endnu, men det er bestemt det jeg gør næste gang jeg skal bruge 'fløde'skum. Hvis det smager ligeså godt som kokosfløden, så er det FANTASTISK! :)

Hvad synes du om alternativerne?

På hjemmesiden www.veganic.dk kan du desuden købe risfødeskum på spraydåse og risfløde, som kan piskes til skum - begge dele fra Soyatoo. De er både mælkefri, vegansk, kolesterolfri og økologisk. Jeg har ikke prøvet den, men synes det ser spændende ud, så den skal da prøves :)

mandag den 7. oktober 2013

Simpel æblesoyayoghurt

Morgenmad, synes jeg er et af de bedste måltider på dagen, og allerbedst når jeg har tiden til at sætte sig ned og rigtig nyde den, eller bare have tid til at kræse lidt om maden, så den bliver anderledes end det jeg spiste dagen før :)
Der er ikke så mange forskellig smage indenfor mælkefri yoghurt, så det er blevet lidt af en sport for mig at finde måder at variere morgenmaden, så det altid er nyt og spændende. Det kan både være med en hjemmelavet müsliblanding eller granola, som kan varieres som man ønsker, eller tilføje frugt i forskellige former til soyayoghurten, så den får ny smag.
Jeg har altid et basis lager af forskellige former for gryn, kerner, nødder, tørret og frisk frugt, honning og sirup, så jeg på dagen kan blande det præcis som jeg har lyst til - det er så lækkert altid at kunne spise lige det man har lyst :) Vigtigste 'morgenmadsting' herhjemme er tørrede tranebær, tørrede æbler, mandler, valnødder, branflakes og ruggryn.

Når smagen af soyayoghurten skal have et pift, laver jeg som regel en mos af frugter og lidt vanilje, afhængig af frugten :) Ikke alle skal koges, men måske bare moses med en gaffel, og laves på selve dagen.



Æblemos kan du købe, men endnu engang er jeg mere til hjemmelavet - så kan man også variere den som man har lyst til  ;)
Jeg var så heldig at få en kæmpe bunke æbler fra min elskede fasters have - hjemmedyrket og hjemmelavet, mums!

Æblemos

1kg æbler uden kernehus - jeg lader skralden være på, men hvis du vil have mosen helt glat, vil jeg anbefale at skrælle æblerne
1dL vand
evt. 1 vaniljestang
evt. 100g rørsukker

Skær æblerne i grove stykker. Bring vand, med æbler, i kog i en gryde. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Put vaniljestangen uden korn i gryden med æblerne.
Lad det hele simre under låg til æblerne er udkogte. Bland herefter kornene fra vaniljestangen med æblerne.


Hvis du ønsker at mosen skal være helt glat, så blend den med en stavblender i gryden.
Hvis du godt kan lide at mosen er lidt sødere, så tilsæt rørsukker efter æblerne er kogt ud - så beholder de stadig lidt af formen, som de ellers ville miste hvis sukkeret tilsættes inden kogningen.
Lad mosen køle af og hæld den på glas.
Til morgenmaden er den lige klar til at tage en skefuld af og blande i soyayoghurten :)

æble mos




lørdag den 5. oktober 2013

To-i-En uden mælk: Speltpita med squash tzatziki

Fantastisk at starte weekenden med solskin, en god soyalatte fra egen espresso maskine og samtidig i gang med at bage den bedste bananchokoladekage til dagens 'Lyserøde Lørdag' (Støt Brysterne) arrangement, hvor jeg har meldt mig som frivillig i Kræftens bekæmpelse og skal deltage for første gang. Det bliver helt sikkert en rigtig god dag :)

Skal du deltage i Lyserød Lørdag?

Mens jeg venter på kagen, tænkte jeg at I kunne en af mine nye opskrifter eller det vil sige to-i-en..
Selvom der er lidt ventetid når man bager brød selv, med hævning og efterhævning, så er det bare lidt mere lækkert og hævetiden kan man passende bruge på at gøre resten af tilbehøret klar. Så tager det kun ca. 1 times tid at have hjemmebagt pitabrød :)

Billeder og opskrift på dagens 'Lyserød Lørdag' kage, som på ingen måde er lyserød, må vente lidt, men skal nok komme :)


spelt pitabrød

Speltpita

10stk

15g gær
3dL lunkent vand
1tsk salt
1spsk olivenolie
ca. 350g sigtet speltmel
100g fuldkorns speltmel

Opløs gæren i vandet og tilsæt salt og olivenolie. Rør melet i dejen lidt ad gangen til dejen er sammenhængende, men stadig elastisk.
Del dejen i 10 stykker om form dem til boller. Placer bollerne på en bageplade - 4-6stk per plade og lad dem hæve tildækket et lunt sted i 45min.
Rul hver bolle ud til et fladt brød, ca. 0,5cm i højden og 15cm i diameter. Tænd ovnen på 250grader.
Lad brødene efterhæve mens ovnen bliver varm eller 10-15min.
Bag pitabrødene midt i ovnen i 6-8min.

Server med det samme, mens pitabrødene er lune.
Pitabrødene kan fryses - så er de hurtigt klar til en aften med lidt mindre tid - men er, som al anden hjemmebag, bedst nybagte :)


Squash tzatziki

300g squash - svarer ca. til 1 hel squash
4dL soyayoghurt naturel
3 fed hvidløg
1spsk olivenolie
salt og peber

Riv squashen på den grove side af et rivejern og pres så meget af saften ud som muligt - gøres nemt ved håndkræft. Bland squash, soyayoghurt, olivenolie og presset hvidløg i en skål. Smag til med salt og peber.
Tzatziki'en er både god som dip og dressing.

tzatziki squash


Server pitabrød med det fyld du har lyst til - kylling/tun og babyspinatblade eller en vegetarisk udgave med en masse lækre grøntsager :)

Til to personer brugte jeg 2 kyllingbryst og 1/2 pakke bacon.
Steg bacon sprød og bræk den i mindre stykker. Steg kylling på en pande i lidt olivenolie, krydret med salt og peber.

spelt pitabrød tzatziki squash


torsdag den 3. oktober 2013

Muffins med pære og mandler - mælkefri

En lille hyggelig muffin som blev til pga. en portion af overmodne pærer, som ellers havde ramt skraldespanden... Jeg gør virkelig alt for at undgå madspild! Så når det handler om frugt, resulterer det ofte i kager, som enten jeg eller kæresten tager med på arbejde, hvor andre end os bliver glad for lidt til den søde tand, eller til kaffen, som det endte med i dag hvor jeg fik besøg af en god veninde :)

muffin pære uden mælk mandler

muffin pære uden mælk

Muffins med pære og mandler

10-14stk alt efter formens størrelse

100g smuttede mandler
4spsk flormelis
200g rørsukker
100g flydende plantemargarine - se evt. mit indlæg om plantemargarine..
250g hvedemel
2 æg
2tsk bagepulver

200g modne pærer uden skrald og kernehuse
2dl vand
8spsk sukker
1spsk citronsaft
kornene af 1/2 stang vanilje


Hak mandlerne meget fint - hvis du har en foodprocessor eller blender, er denne velegnet. Bland mandlerne med flormelis, rørsukker og plantemargarine. Tilsæt herefter æggene. Bland hvedemel med bagepulver og rør det i dejen lidt af gangen.

Skær pærerne i små stykker og bland med vand, sukker og citronsaft i en gryde. Lad blandingen koge et par minutter. Lad herefter pærerne hvile i lagen et par minutter, inden lagen hældes fra. Bland pærerne med vanilje kornene og vend dem i dejen.

Fordel nu dejen i muffinsforme og bag dem midt i ovnen i ca. 18min (afhænger af formens størrelse, så hold øje) ved 200grader.
Tjek om muffins'ne er færdige ved at stikke i dem med en strikkepind eller lignende.

Drys de færdig bagte muffins med flormelis og server med en kop god kaffe :)



onsdag den 2. oktober 2013

Blomkålssuppe uden mælk, men med kylling og bacon..

Da jeg første gang introducerede kæresten for min plan om at lave blomkålssuppe, var det ikke ligefrem entusiasmen, der lyste ud af ham.. Han er generelt meget åben overfor min madlavning, selvom det ofte, som han udtrykker det, er 'meget kvindeagtigt'! Men den her krævede lidt mere overtalelse, så et kompromis blev at der måtte suppleres med lidt kød. Da bacon så kom ind i billedet, blev det pludselig en helt anden snak og nu modtaget med klapsalver ;)

Her i den koldere tid, synes jeg det er så lækkert med suppe, som faktisk ikke tager så lang tid at lave, som jeg ellers før i tiden gik og troede. Blomkål i suppe er en lidt anderledes og nemmere måde at få brugt den gode danske grøntsag, som jeg ellers hurtigt synes kan gå hen og blive lidt kedelig. Opskriften er fra Aarstiderne hvor jeg har ændret lidt på mængderne og væskerne, og tilføjet kylling og bacon.
Server suppen med lidt brød til at dyppe i eller som her med kylling og sprød bacon - super lækkert og mere 'mande' venligt ;)


blomkålssuppe


Blomkålssuppe med kylling og bacon

2-4 pers - alt efter tilbehøret

1 løg
lidt olivenolie
1 bagekartoffel
1 spsk citronsaft
550 g blomkål
evt. lidt frisk timian
1/2 L grøntsagboullion
2,5-3 dL havredrik

1 pakke bacon
1 kyllingbryst per 2 personer
hønseboullion

Hak løget og sauter i olivenolie i en gryde. Skrald og skær i mellemtiden kartoflen og blomkål  i grove stykker. Når løget er mør tilsættes kartoffel, blomkål, frisk timian, citronsaft, vand og grøntsagsboullion. Lad det hele simre i 30 min til kartofler og blomkål er mør. Blend herefter suppen med en stavblender direkte i gryden til den er ensartet og uden klumper. Kog suppen op igen, tilsæt havredrik og smag til med salt og peber.
Kog kyllingkødet i vand tilsat boullion til det er gennemstegt - tager gerne 15-20min - og riv kødet fra hinanden med to gafler. Kødet er endnu bedre og med markant mere smag, hvis du har en hel kogt kylling og flår kødet af denne, men det tager meget længere tid.
Steg baconen sprød på en pande og knæk den i rustikke stykker.
Server straks mens suppen er varm, toppet med kylling og bacon.

tirsdag den 1. oktober 2013

God plantemargarine uden mælkebestanddele

Når man ikke kan bruge smør i kager eller på brødet, må man ty til alternativer. Jeg kan en gang i mellem kaste mig over rapsolie, som fedtstoffet, når jeg bager kager, men må ellers indrømme at jeg er blevet stor fan af plantemargarine - dog ikke alle plantemargariner.. Efter at have nærstuderet mange ingredienslister på plantemargariner, kom jeg frem til, at der rent faktisk er mælkebestanddele i mange mærker, så de blev af gode grunde hurtigt udelukket. Jeg har to klare yndlings mærker, som jeg skifter lidt imellem alt efter hvad jeg skal bruge dem til, da både smag og konsistens er forskellig efter min mening.



Nutana plantemargarine er nok den bedste plantemargarine uden tilsat aroma, helt uden mælkebestandele og uden transfedtsyrer. Den jeg som regel bruger når jeg bager. Den har en god smag og fungerer fint på morgenbrødet, men der er ingen tvivl om at der her er forskel fra rigtig smør - denne forskel finder du dog ikke når den bliver brugt i madlavningen. Nutana plantemargarine kan så praktisk nok også fryses, og er velegnet til både mælkeallergikere, vegetarer, veganere eller hvis du vil have 'smør' uden sukker.
Læs mere om Nutana plantemargarine HER.


Ama er for ikke så længe siden kommet med en plantemargarine uden mælk - AMA plante - som har et højt indhold af omega-3, tilsat D-vitamin og uden mælk, soja og konserveringsmidler.
Jeg er blevet stor tilhænger af AMA plante som 'smør' på brødet, hvor den, efter min mening, har en bedre smag end Nutana plantemargarinen (måske fordi den indeholder naturlig aroma). Indtil videre har jeg haft gode oplevelser med at bruge denne til madlavning og bagning, men den bliver meget hurtigt blød, når den ikke er på køl, så er for eksempel svær at bruge til scones.
Det er ikke lykkedes mig at finde AMA Plante på AMA's hjemmeside, så derfor intet link, men skal nok opdatere, når der komme noget :)

Du kan købe begge produkter i bl.a. Føtex.

Hvilke produkter bruger du som erstatning for smør?